Temascenerne på Ungdommens Techtopmøde 2022

Som deltager på Ungdommens techtopmøde 2022, kunne man dykke ned i et række centrale områder af den digitale omstilling fordelt på fem forskellige temascener. Deltagerne fik hver mulighed for at tilmelde sig to temascener. Du kan læse mere om de forskellige temascener her:

Temascene 1: Fake eller fakta? Til kamp mod misinformation

Alle moderne mennesker bliver bombarderet med informationer fra morgen til aften:

På sociale medier, i podcasts, fjernsynet eller fra vores familie og venner. Og derfor er det helt afgørende, at vi ruster især de unge til at skelne fakta fra falsknerier, information fra misinformation.

Men hvad er misinformation egentlig? Hvordan spotter man en falske opslag, artikler og deepfakes? Og hvad mener de unge selv om hele problematikken?

Til at bringe os tættere på svarene giver Googles danske kommunikationschef Jesper Vangkilde og journalist på faktatjekmediet TjekDet Nathalie Damgaard Frisch et indblik i kampen mod misinformation – både på nettet og i de traditionelle medier.

I løbet af denne time får du dels et indblik i, hvordan Google og TjekDet dagligt bekæmper misinformation og spam. Dernæst får du selv mulighed for at prøve, om du kan spotte det falske indhold, når de præsenterer aktuelle eksempler på vildledende videoer, artikler og opslag fra sociale medier. Endelig bliver der plads til masser af gode spørgsmål fra salen.

Organisationerne bag temascenen

Google har i snart 25 år arbejdet for at organisere verdens information og gøre den tilgængelig og brugbar for alle. Det gælder alt fra de klassiske søgninger på Google til at finde den nemmeste rute fra A til B gennem Google Maps. Indsatsen indebærer også at bekæmpe misinformation, fx konspirationsteorier om vacciner eller falsk information om krigen i Ukraine.

TjekDet er Danmarks politisk uafhængige faktatjekmedie. De faktatjekker påstande i den offentlige debat og korrigerer eller nuancerer, hvor der er behov for det. Opgør med misinformation og desinformation har været TjekDets hovedfokus, siden mediet så dagens lys i november 2016.

Temascene 2: Løvens hule: Fremtidens iværksætter bygger sin succes på digitale teknologier

Iværksættere spiller en vigtig rolle for det danske samfund. Muligheden for at skabe sin egen lykke samtidigt med, at man kan være med til at gøre en forskel, tiltaler mange.

I dag benytter de fleste iværksættere sig af digitale teknologier – enten som et middel eller som forretningens kerneydelse. Og det gør de, fordi digitale teknologier giver muligheder for at finde løsninger og knuse problemer og for at forene logik og kreativitet.

Og der er nok muligheder; der bliver hele tiden udviklet nye digitale teknologier og løsninger, som får større og større betydning for vores samfund. For at undgå en skævvridning af de løsninger, der skal bruges af alle i samfundet, er der behov for større mangfoldighed – og derfor skal unge på banen, så de kan være med til at præge udviklingen af fremtidens digitale løsninger og virksomheder

Kom og bliv inspireret, når tre iværksættere fortæller om deres forretning, og hvordan de bruger digitale teknologier. Og så kan du bidrage til videreudviklingen af deres forretning, når du får mulighed for at lege løve for en dag.

Organisationerne bag temascenen

DIREC er et nationalt forskningscenter, der har til formål at udbygge kapaciteten inden for uddannelse, innovation og forskning i digitale teknologier i Danmark. Derudover skal DIREC bidrage til Danmarks konkurrenceevne gennem samarbejde med danske virksomheder og den offentlige sektor om udviklingen af nye innovative produkter og tjenester baseret på de nyeste digitale teknologier.

Temascene 3: Dømt ude – Hvem kan deltage online?

”Jeg kommer til København og voldtager dig, og du kommer til at bløde ihjel efterfølgende.”, “I burde kvæles i alt det pik, I sluger.”

Sociale medier er en gave for vores demokrati. Samtalen er sat fri, vi kan alle deltage frit og lige i debatter, og dele vores meninger med hele verden, som vi lyster. Eller kan vi det? Er deltagelse i demokratiet online så frit og lige, som vi tror?

Den lige deltagelse i demokratiet online udfordres fra mange vinkler. Blandt andet af hadtale, der gør at folk ikke ønsker at udtrykke deres mening online. Den lige deltagelse udfordres også af teknologiens design, der fremmer nogen og noget og hæmmer andet. Hvilken betydning har dette for vores deltagelse i demokratiet? Er der plads til alle online?

På scenen dykker vi ned i hadtale og teknologiens designs betydning for unges deltagelse og lige adgang i demokratiet online. Du vil høre fra unge, der selv har oplevet hadtale og diskrimination på sociale medier og gamingplatforme både fra mennesker og teknologien. Du vil blandt andet blive klogere på hadtale, algoritmer og shadow banning. Du får mulighed for selv at diskutere og reflektere over din egen og vores fælles deltagelse i demokratiet.

Organisationerne bag temascenen

Er en paraply- og interesseorganisation for 80 idébestemte og samfundsengagerende børne- og ungdomsorganisationer. DUF arbejder for at fremme demokratiske fællesskaber for børn og unge i foreningslivet.

Er en humanitær og politisk uafhængig organisation, der arbejder for at styrke og forbedre børn og unges vilkår i Danmark. På BørneTelefonen og HØRT rådgiver Børns Vilkår børn og unge døgnet rundt. Børns Vilkår kæmper for, at børn og unges stemmer bliver hørt og deres rettigheder håndhævet.

Med unge i front og på tværs af Danmark arbejder Menneskerettighedsalliancen for at gøre menneskerettighederne relevante og nærværende i unges liv og fremtid. Menneskerettighedsalliancen er etableret af Institut for Menneskerettigheder i samarbejde med DUF, Amnesty Danmark, Roskilde Festival, Mino Danmark og Ungdomsbureauet.

Temascene 4: Lyden bag lydmuren –  find den vha. kunstig intelligens

Hvordan fungerer kunstig intelligens? Kom med helt ind i maskinrummet. Se, hvordan kunstig intelligens forstår lyd, og hvordan du kan bygge din egen kunstige intelligens (i form af et neuralt netværk).

Temascenen giver dig en elementær indføring i hvad kunstig intelligens er, og hvordan den giver helt nye muligheder for at forstå lyd og tale og forbedre livskvaliteten for mange mennesker. Du sidder for eksempel til et selskab og i stedet for at følge den højtrøstede diskussion omkring nabobordet, vil du hellere koncentrere dig om klavermusikken i baggrunden. Kunstig intelligens hjælper med at personliggøre lyden og skille den lyd ud, du gerne vil høre.

Prøv selv kræfter med livet som kunstig intelligens i vores holdkonkurrence, og se, hvordan den menneskelige hjerne klarer sig, når den skal arbejde på samme måde som AI. Et hold af InterMat elever fra Birkerød er klar til at assistere og sætte diskussionen i gang.

Organisationerne bag temascenen

DTU Compute

DTU Compute er en kort betegnelse for Institut for matematik og computervidenskab ved Danmarks Tekniske Universitet. Instituttet er f.eks. ansvarlig for tre bachelorstudieretninger: Kunstig intelligens og data, Matematik og teknologi og Softwareteknologi.

InterMat

InterMat er et tilbud for gymnasieelever i 2.g og 3.g. Det koordineres af DTU Compute i samarbejde med en række gymnasier over hele Danmark. Vi byder på introduktioner til universitetsmatematik og projektdage med foredrag og workshops.

Temascene 5: Er Danmark rustet til cyberkrig?

Verden oplever cyberangreb som aldrig før. Cyberkriminalitet er krænkende, globalt forstyrrende, økonomisk ødelæggende og truer både national sikkerhed, tilliden til digital økonomi og det store internet i sin helhed. Det ved vi, og derfor har regeringer verden over øget deres trusselsniveau.

Men hvad mange måske ikke ved er, at også virksomheder befinder sig i frontlinjen. Vidste du for eksempel, at Microsoft behandler flere end 24 billioner sikkerhedssignaler hver dag i vores globale netværk? Og at vi flere timer før Rusland invaderede Ukraine militært d. 24. februar opdagede en ny runde af offensive og destruktive cyberangreb rettet mod Ukraine, som vi straks handlede på?

Arbejdet med cybersikkerhed er bredt, og der er behov for alle mulige forskellige typer uddannelser og erfaringer. Hvem skal eksempelvis rådgive en regering, når de oplever et angreb? Hvem skal efterforske et stort hackerangreb? Og hvem skal kæmpe for mere international regulering og fokus i internationale forsamlinger som FN, EU eller måske NATO?

Cyberkriminalitet er en konstant voksende trussel. Cyberkriminelle er blevet mere sofistikerede og trusselslandskabet mere forskelligartet. Og for at gøre ondt værre, forværres udviklingen af en global mangel på arbejdskraft; der er simpelthen ikke nok mennesker med de cybersikkerheds-færdigheder, som er nødvendige i kampen for mere cybersikkerhed. Det er et globalt problem. I 2025 vil der foreksempel være 3,5 millioner ledige cybersikkerhedsjob – og derfor har vi brug for dig i kampen!

Det kan du høre om på temascenen

  • Hvordan ser cybertruslen ud idag? Hvilke mønstre og tendenser ser vi, og hvem er de cyberkriminelle?
  • Hvad sker der helt præcist, når en virksomhed oplever et cyberangreb, og hvordan kan Microsoft hjælpe?
  • Hvordan kan man komme til at arbejde med cybersikkerhed, og hvorfor er der brug for dig?
  • Personal threat modelling: Lær hvordan du kan bruge de samme sikkerhedsteknikker som Microsoft, og øg din egen sikkerhed. Hvad gør du eksempelvis, hvis din egen e-mail bliver hacket? Eller hvis du mister din telefon?

Organisationerne bag temascenen

Mange forbinder Microsoft med Excelark, opgaver i Word og Powerpointpræsentationer, men Microsoft er meget mere end det. Siden 1975 har Microsoft udviklet sig, fra at producere computersoftware og computere, til nu også at samarbejde tæt med virksomheder og stater om digitale Cloudløsninger, kunstig intelligens og selvfølgelig cybersikkerhed.