Digitale debatter om europæernes digitale fremtid

Europæernes verden er og bliver i stigende grad digital. Denne udvikling medfører rigtig mange positive ting. F.eks. er det nemmere end nogensinde at opsøge ny viden og holde kontakt med venner og familie. Med den digitale verdens udvikling følger dog også nogle udfordringer, som potentielt truer vores borgerrettigheder som europæere. I projektet ”Europæernes digitale fremtid” diskuterer vi, hvordan vi kan imødekomme nogle af de mest aktuelle problemstillinger og udfordringer, som den digitale udvikling rejser.

9. februar 2022 kl. 10:00
Er Facebooks tilsynsråd Europas nye højesteret for digital ytringsfrihed?

Samtale med Martin Ruby, Head of public policy for Benelux og Norden i Facebook, og Vincent Hendricks, professor og leder for Center for Information og Boblestudier ved Københavns Universitet.
TILMELD DIG HER

En vigtig diskussion, som vores udbredte brug af digitale platforme rejser, vedrører moderering af det ulovlige og krænkende indhold, som så nemt florerer på sociale medier. For hvem skal egentlig bestemme, hvad for noget indhold der må få lov at være på de digitale platforme – og hvad der i stedet skal slettes? I dette tema sætter vi spot på Facebooks for nyligt nedsatte tilsynsråd. Tilsynsrådet har til opgave at afgøre, hvorvidt slettede opslag fra Facebooks platforme egentlig burde være blevet slettet, hvilket har fået nogle til at døbe rådet “en højesteret for digital ytringsfrihed”.

Introduktionsvideo til temaet
Diskussionsspørgsmål, som kan bruges i undervisningssammenhæng :
  • Møder I nogensinde indhold på de sociale medier, som I tænker, ikke burde være der? Ved I godt, hvad man I så fald kan gøre for at få det slettet?
  • Hvilke fordele kan der være i at det er et råd og ikke en domstol, som laver afgørelser om indholdsmoderation på sociale medier?
  • Hvilke udfordringer kan der være i, at facebook selv har valgt personerne i tilsynsrådet?
  • Hvis ansvar, tænker I, det burde være at afgøre, hvad for noget indhold der må være på sociale medier? Er det tech giganterne som Facebook? Nationale myndigheder? EU? eller Fecebooks tilsynsråd?

Se afholdte debatter

Hvordan arbejder EU med de digitale udfordringer, som borgerne konfronteres med?

Samtale med Margrethe Vestager, ledende næstformand i EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et ‘Europa Klar til den Digitale Tidsalder

Hvordan bruger vi borgernes sundhedsdata ansvarligt?

Samtale med Janus Sandsgaard, digitaliseringspolitisk fagchef i Dansk Erhverv, og Mads Vestergaard, filosof og forfatter

Om projektet

Tænketanken Mandag Morgen er gået sammen med borgerrettighedsbevægelsen Kritik Digital om at lave en række digitale talks med fokus på den digitale omstilling i et europæisk perspektiv.

Projektet består konkret af tre talks, som live-streames og optages i Altingets webcaststudie. I hver talk vil en eller flere relevante gæster, i dialog med Mikkel Vinther fra Kritik Digital, gøre os klogere på nogle tematikker relateret til europæernes digitale fremtid. Forud for hver talk er der blevet lavet en informationsvideo, som fungerer som vidensmæssigt bagtæppe for hver af temaerne. I forbindelse med hver talk gennemføres ligeledes en onlineafstemning blandt seerne, hvori vi stiller en række centrale spørgsmål til hvert tema.

Projektet er rettet mod alle, der måtte have en interesse for området. Dog er der et særligt ønske om at målrette den producerede viden til brug i ungdomsuddannelser rundt om i landet. Ønsket er derved at bidrage til en større digital dannelse hos især danske unge.

Projektet er blevet til med tilskud fra Europa-Nævnet.