Analysenotat: Hvordan har børnene det i skolen?
Alt for mange børn har lav skoleglæde – og det påvirker deres motivation
Et nyt analysenotat fra Tænketanken Mandag Morgen og LEGO Fonden viser, at børn med høj skoleglæde trives både fagligt og socialt og er motiverede for at lære. Omvendt keder børn med middel skoleglæde sig mere i skolen, er umotiverede for at lære nyt og har mindre tiltro til fremtiden. Analysenotatet giver ny og unik indsigt i, hvordan forskellige grupper af børn er udfordret i skolen, og peger på, at elementer som medbestemmelse kan være nøglen til at hæve skoleglæden for danske børn.
Analysenotet: Relationer og fællesskaber i skolen
Den danske grundskole står overfor en række udfordringer, hvis den skal lykkes med at være en motiverende og attraktiv skole for alle børn. Alt for mange børn keder sig, føler sig umotiverede og har svært ved at finde mening i skolen. Dette analysenotat stiller skarpt på relationer og fællesskabers betydning for motivationen, skoleglæden og lysten til at lære.
Bæredygtige erhvervsuddannelser
I dette case-magasin præsenterer Tænketanken Mandag Morgen og Nationalt Center for Erhvervspædagogik flere cases fra de nordiske lande – Danmark, Norge, Finland, Færøerne, Grønland, Island og Sverige. Hver case illustrerer, hvordan erhvervsrettede uddannelser på forskellig vis arbejder med kompetenceudvikling til den grønne omstilling.
Ledelse i frontlinjen
I hele landet melder kommuner og regioner om mangel på medarbejdere. Især på de store velfærdsområder. Men hvordan håndterer lederne den udfordring, de står med, når vagtplanen skal gå op, eller skemaet skal dækkes? Det undersøger Tænketanken Mandag Morgen på vegne af Væksthus for Ledelse i ny rapport.
Hverdagsdemokratier i fokus
En stor ny undersøgelse fra Tænketanken Mandag Morgen kortlægger for første gang nogensinde danskernes engagement i det hverdagsdemokrati, der finder sted i alt fra fodboldklubber til skolebestyrelser og menighedsråd. Hele tre ud af fire danskere er en del af et hverdagsdemokrati, men i ledelserne er det mænd, der dominerer.
I alt har mere end 10.000 danskere bidraget til undersøgelsen, der er den første af sin art og er blevet til med støtte fra TrygFonden.
20 bud fra unge: Flere unge i positive fællesskaber
Norden er kendt for sit fabelagtige foreningsliv, og der findes utroligt mange positive fritidsfællesskaber, unge kan involvere sig i. Desværre er det ikke alle, der er med, og problemet er særligt udtalt for unge i udsatte positioner, hvor mange risikerer at havne permanent på kanten af samfundet. For at finde og dele virksomme løsninger, afholdt Nordisk Ministerråd en debatrække på tværs af alle de nordiske folkemøder i 2023, med et gennemgående spørgsmål: Hvordan får vi flere unge med i positive fællesskaber? På tværs af Norden samledes eksperter, civilsamfundsaktører, beslutningstagere, unge foreningsaktive og hundredvis af folkemødedeltagere for at diskutere udfordringen og komme med bud på, hvordan det løses. I publikationen findes en opsamling på de hovedpointer, som debatterne centrede sig omkring.
Motiverende undervisning ifølge børnene
I denne undersøgelse stiller LEGO Fonden og Tænketanken Mandag Morgen skarpt på ’Motiverende undervisning – ifølge børnene’. Dét har vi undersøgt ved at spørge 1.472 børn om, hvordan vi kan gentænke undervisningen, så den vækker begejstring blandt alle børn. Børnene har talt, og vi ser blandt andet, at de ønsker en udforskende og eksperimenterende undervisning. Børnene ser desuden mere medbestemmelse som en faktor, der kan øge deres motivation. I rapporten kan du læse mere om disse og andre faktorer, der hæmmer og styrker børnenes motivation for at lære.
Bæredygtighed på social- og sundhedsområdet
Sammen med Videnscenter for Velfærdsteknologi har Tænketanken Mandag Morgen undersøgt hvilken rolle bæredygtighed spiller på social- og sundhedsområdet. Undersøgelsen er baseret på en survey blandt 671 elever, lærere og ledere på social- og sundhedsområdet samt interviews fra samme målgrupper.
Bedre digital sundhed – Anbefalinger til bedre sammenhæng og samarbejde til gavn for borgere og et presset sundhedsvæsen
Danmark investerer kæmpe beløb i udvikling af teknologi, men alt for lidt bliver implementeret og udbredt til gavn for borgere og sundhedspersonale i hele landet. Vi har i Tænketanken Mandag Morgen i samarbejde med Health Tech Hub Copenhagen siden starten af året kortlagt barrierer og strukturelle løsningsforslag til, hvordan Danmark får skabt et mere sammenhængende og samarbejdende sundhedsvæsen med digital sundhed.
Er nordiske organisationer klar til AI?
Hvordan forandrer fremkomsten af AI nordiske organisationers syn
på digital transformation og deres behov for digitale kompetencer?
ADD-projektet, Digitalt Dogme, DI Digitalt, EY, HK, LinkedIn, Microsoft, Netcompany og Finansforbundet er gået sammen om at undersøge, hvordan fremkomsten af AI forandrer nordiske organisationers syn på digital transformation og deres behov for digitale kompetencer. Undersøgelsen er udarbejdet af Tænketanken Mandag Morgen.
Anbefalingskatalog: Ansvarlig og værdiskabende anvendelse af medarbejderdata
En bred partnerkreds blandt arbejdsmarkedets parter, ADD-projektet og Tænketanken Mandag Morgen har lanceret nye anbefalinger, som sigter mod at styrke ansvarlig og værdiskabende brug af medarbejderdata på arbejdsmarkedet. Anbefalingerne skal ses i lyset af, at 4 ud af 5 arbejdspladser indsamler og bruger medarbejderdata ved hjælp af digitale værktøjer.
Gentænkning af velfærden og fremtidens socialområde
Seks af Danmarks største kommuner og Tænketanken Mandag Morgen præsenterer fem nye anbefalinger med et ønske om at gentænke velfærden på socialområdet. Initiativet kommer som svar på stigende udfordringer og økonomisk pres på særligt det specialiserede socialområde. Anbefalingerne opfordrer til en fælles indsats på tværs af stat, regioner, kommuner og civilsamfund.
Digital dataindsamling på arbejdspladsen
Tænketanken Mandag Morgen har på vegne af ADD-projektet og i samarbejde med DI, Dansk Erhverv, IDA, Finansforbundet, Forsikringsforbundet, Djøf, DM og FH gennemført en repræsentativ undersøgelse blandt 600 ledere på arbejdsmarkedet, om brug og indsamling af medarbejderdata. Undersøgelsen trækker også på en tidligere og lignende undersøgelse blandt medarbejdere, og sammenholder svar fra de to grupper.
8 anbefalinger til fremtidens grønne arbejdsmarked
Tænketanken Mandag Morgen og CONCITO peger i dette anbefalingskatalog på løsninger til, hvordan vi sikrer den nødvendige arbejdskraft med de rette kompetencer til at løfte den grønne omstilling. Anbefalingskataloget er kulminationen på det toårige projekt Fremtidens Grønne Arbejdsmarked og står på et fundament af ti analyser, tre høringer og løbende bidrag fra projektets følgegruppe. Projektet er finansieret af Novo Nordisk Fonden, PensionDanmark og Industriens Fond.
Green impact technologies – How Danish businesses are using emerging technologies to drive green transition
Bryd barrieren – En analyse af, hvordan flere unge i udsatte positioner kommer med i positive fællesskaber
Når sorgen rammer – En undersøgelse af trivsel og støtte, når børn og unge oplever dødsfald eller sygdom i familien
Innovation i ungeorganisationer – En analyse af ungeorganisationernes innovationskraft under Coronakrisen