Knap hver tredje dansker er utilfreds med demokratiet

Ny stor undersøgelse fra Tænketanken Mandag Morgen viser, at en betydelig del af danskerne er utilfredse med demokratiet og politikernes evner til at løse borgernes problemer.

Folketingets åbning den første tirsdag i oktober er traditionen tro en festdag. Men i år er der et skår i glæden for landets folkevalgte.

Næsten en tredjedel af danskerne siger nemlig, at de er utilfredse med, hvordan demokratiet fungerer i dag, og knap halvdelen nærer mistillid til Folketingets politikere.

Det viser en ny stor undersøgelse af demokratiets tilstand foretaget af Tænketanken Mandag Morgen.

”Undersøgelsen viser tydeligt, at dansk demokrati er kommet alvorligt ud af balance,” siger Lisbeth Knudsen, strategidirektør i Tænketanken Mandag Morgen.

”Advarselslamperne bør blinke hos politikerne. Danskerne værdsætter de demokratiske værdier som ytringsfrihed og stemmeret, men de ikke har tillid til politikerne i Folketinget, og de oplever ikke, at deres problemer bliver taget alvorligt. Hvis den udvikling fortsætter, kan det det i værste underminere demokratiets stabilitet,” fortsætter hun.

Hver anden mangler tillid til politikerne

Undersøgelsen viser blandt andet at:

  • 31% af danskerne er utilfredse med, hvordan demokratiet fungerer i dag. Denne utilfredshed er særligt udbredt blandt kvinder, danskere i alderen 30-49 år og vælgere fra yderpartier som Enhedslisten og Dansk Folkeparti.
  • 48% af befolkningen har lav eller ingen tillid til de folkevalgte. Denne mistillid er særligt udtalt blandt mænd og danskere generelt under 50 år, mens tilliden er størst blandt højtuddannede, hvor 65% har nogen eller høj tillid til politikerne.
  • Et flertal af danskerne på 57% mener, at mange politiske beslutninger træffes uden et ordentligt fagligt grundlag. Hele 78% af de utilfredse danskere deler denne opfattelse.

På trods af den udbredte utilfredshed er der også lyspunkter. Spørger man danskerne selv, peger flertallet på, at demokratiet helt eller delvist formår at løse centrale udfordringer. Halvdelen af danskerne mener ifølge undersøgelsen, at det danske demokrati fungerer godt til at løse store samfundsudfordringer.

Dertil klarer Danmark sig stadig godt i internationale sammenligninger af demokratiets sundhed.​ Danmark ligger i top ti på flere mål for demokratiets robusthed, herunder politiske friheder og valgkvalitet.

Undersøgelsen er første delrapport i en serie om danskernes holdning til demokratiet. Tænketanken Mandag Morgen har tilbudt data fra undersøgelsen til forskerpanelet bag Magtudredningen 2.0 – et forskningsprojekt nedsat af samtlige af Folketingets partier i 2022 til at undersøge folkestyrets tilstand – ligesom forskerne har givet sparring og leveret ønsker til selve udformningen af undersøgelsens spørgeskema.

Læs hele undersøgelsen Demokratiets tilstand her.