Ny tværnordisk debatrække sætter fokus på, hvordan flere unge kommer ud af mistrivsel og ind i fællesskaberne

Flere unge i Norden og Danmark mistrives og oplever at føle sig udenfor fællesskabet. Derfor inviterer Tænketanken Mandag Morgen til debat om, hvad der skal til for at flere unge deltager i fællesskaber, på folkemøder over hele Norden.

Norden og Danmark er kendt for sit fabelagtige foreningsliv, og som ung i Norden findes der utroligt mange positive fritidsfællesskaber man kan involvere sig i. Fællesskaber hvor man kan tanke selvværd, få nye venner og dyrke sine interesser – uanset om det så er skiløb, frimærker, rollespil eller noget helt fjerde. Desværre er det ikke alle, som er med, og i de senere år er udviklingen gået den gale vej: flere og flere unge mistrives og føler sig udenfor. Problemet er særligt udtalt for unge i udsatte positioner, hvor mange risikerer at havne på kanten af samfundet.

Den udfordring ønsker vi at adressere ved at skabe en tværnordisk debatrække for at finde løsninger på en fællesnordisk udfordring. Derfor samler Tænketanken Mandag Morgen i samarbejde med Nordisk Ministerråd, SOSTE, CFSA, Fremia, Frivillighet Norge og ÖBI til debat på alle fem folkemøder i hhv. Danmark, Sverige, Finland, Norge og Island. Hvis flere skal med i fællesskaberne, skal vi overkomme en række forskellige barrierer hos de unge selv, forældrene, i fællesskaberne, i lovgivningen og udfordringer afledt af geografi. De fem debatter tager udgangspunkt i hver deres barriere.

Debatten på folkemødet i Allinge er den første i rækken og fokuserer specifikt på, hvordan vi bedst overkommer de barrierer, som findes i selve fællesskaberne. Debatterne afholdes over sommeren på de fem folkemøder, bindes sammen af stafetudfordringer, der går fra debat til debat – og til sidst skal indsigterne kondenseres til et brief, som fx skal bruges af Nordisk Ministerråd i deres fremtidige arbejde med udfordringen.

Vil du vide mere om debatrækken, så ræk ud til projektleder, Magnus Korning Andersen, på mka@mm.dk. 

Læs mere om debatten i Danmark
Læs mere om Tænketankens tværnordiske arbejde på socialområdet