Ny rapport: Sådan håndterer velfærdens ledere manglen på arbejdskraft
I hele landet melder kommuner og regioner om mangel på medarbejdere. Især på de store velfærdsområder. Men hvordan håndterer lederne den udfordring, de står med, når vagtplanen skal gå op, eller skemaet skal dækkes? Det undersøger Tænketanken Mandag Morgen på vegne af Væksthus for Ledelse i ny rapport.
Kommuner og regioner mangler både SOSU-personale, pædagoger, lærere, læger, sygeplejersker og jordemødre for blot at nævne nogle faggrupper, der udgør rygraden i velfærdssamfundet. Og vi begynder også at se en mangel på administrativt personale. Samtidig forventer borgere og patienter endnu bedre service, mens medarbejderne ønsker mere fleksible arbejdsvilkår og meget få – særligt de yngre – har lyst til at overtage lederstolen. Det er ikke nogen nem cocktail.
Væksthus for Ledelse og Tænketanken Mandag Morgen vil med magasinet ”Ledelse i frontlinjen – når mangel på arbejdskraft er et vilkår” inspirere til ledelse i en mangelsituation ved at give frontlinjelederne en stemme og gennem analyser give et bud på ledelsesbilledet frem mod år 2030. Magasinet henvender sig primært til de personaleledere, der mangler medarbejdere, men andre kan også få inspiration af at læse med.
”Man siger jo, at nød lærer nøgen kvinde at spinde. Og det må siges at være tilfældet for de frontlinjeledere, der kæmper med at besætte de ledige stillinger, så børnene kan passes, eleverne undervises eller patienterne plejes. Og hvis de får besat en ledig stilling, så har medarbejderne måske ikke de fornødne kompetencer. Det kræver ledelse – og vel at mærke ledelse, der tør gøre tingene på en anden måde fx ved at forsøge sig med øget fleksibilitet, dobbeltledelse, bedre onboarding eller en hurtigere indsats overfor sygefravær,” fortæller siger Pernille Halberg Salamon, der er direktør i Komponent og er udpeget af KL til formand for Væksthus for Ledelse.
Frontlinjelederne skal både sikre en god kvalitet for borgene, motivere medarbejderne, være forandringsagenter, forstå og respektere de menneskelige relationer og organisationens dynamik og bevare et klart fokus på institutionens langsigtede mål og daglige drift.
”Når der mangler medarbejdere, er det afgørende at anvende medarbejdernes kompetencer bedst muligt – det kan fx betyde opgaveglidning og dermed et opgør med ”plejer og vaner,” siger Lene Roed, Forhandlingsfællesskabet og næstformand i Væksthus for Ledelse. Hun ser også et behov for mere bevidst at balancere mellem individ og fællesskab: ”Lederne skal både imødekomme medarbejdernes individuelle ønsker og samtidig holde fast i den fællesskabsorienterede kultur, som jo naturligt præger de fleste arbejdspladser. Jeg tror, de ledere, der lykkes bedst her, er dem, der forstår at forene individ og fællesskab,” vurderer Lene Roed.
Læs mere i magasinet ”Ledelse i frontlinjen – når mangel på arbejdskraft er et vilkår”. Det kan læses eller bestilles gratis her.
Kontakt
Rune Herlin Kamstrup, KL/Komponent, ruhk@komponent.dk
Dorthe Storm Meier, dsm@oao.dk
Frederikke Lyngby, Danske Regioner fly@regioner.dk
Lisbeth Knudsen, Tænketanken Mandag Morgen lk@mm.dk
Om Væksthus for Ledelse
Bag publikationen står Væksthus for Ledelse – et samarbejde mellem KL, Danske Regioner og Forhandlingsfællesskabet om at udvikle og synliggøre god ledelse i kommuner og regioner. Læs mere på www.lederweb.dk
Hvad siger velfærdens topledere?
Vi har spurgt seks ledere, hvordan de håndterer manglen på arbejdskraft i frontlinjen. Læs deres refleksioner og bud på løsninger her.