Her er de unges bud på fremtidens erhvervsuddannelse

Alle taler om, hvordan vi skaber bedre erhvervsuddannelser. Men hvad siger de unge studerende egentlig selv? Det har Tænketanken Mandag Morgen, Københavns Professionshøjskole og Nationalt Center for Erhvervspædagogik spurgt til i en ny undersøgelse. 

De er i høj kurs. De har noget mellem ørerne og er gode med hænderne. Og så vil de tales til som voksne – ikke børn. Det er arketypen på den generation af unge mennesker, der går på erhvervsskolerne i Norden, men der er bare ét problem: Der er for få af dem.   

”Vi ved, at vi kommer til at mangle op mod 100,000 faglærte i Danmark i 2030, og vi ser det samme billede i resten af Norden. Men vi har ikke knækket koden til, hvordan vi får gjort erhvervsuddannelserne mere attraktive,” siger Jonas Keiding Lindholm, Impact Director i Tænketanken Mandag Morgen.   

Men nu er der hjælp på vej fra de unge selv. I en ny rapport har Tænketanken Mandag Morgen, Københavns Professionshøjskole og Nationalt Center for Erhvervspædagogik spurgt over 100 unge studerende på erhvervsuddannelser i Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island om, hvad der skal til for at gøre det mere attraktivt for unge at vælge faglærte uddannelser som elektrikere, tømrere og frisører.    

“For mig er det vigtigste i det nuværende system at sikre et godt socialt miljø på skolerne, så det ikke kunne er fagligt fedt at være der, men så det også er et socialt fedt sted at være,” siger Julie Madsen, medlem af projektets ungepanel, smedestuderende og formand for Erhvervsskolernes elevorganisation.    

“Jeg synes, at det har været fedt at være med, fordi det er vigtigt, når voksne gerne vil høre fra dem, som det hele handler om. Derfor synes jeg, at det har været fedt at få lov til at tale de unges sag til de voksne.” 

Anbefalingerne bygger på input fra over 100 unge studerende på erhvervsuddannelser i Norden. Deres holdninger og idéer er indsamlet i en serie af ’debatstafetter’ og siden blevet konkretiseret til de ovenstående anbefalinger af et ungepanel bestående af 10 unge på tværs af de nordiske lande.   

”De unge studerende på erhvervsuddannelserne er helt afgørende for, at vi i fremtiden kan lykkes med eksempelvis den vigtige grønne omstilling af samfundet.  Det er glædeligt, at erhvervsuddannelserne i Danmark får tilført flere midler, men vores undersøgelse viser også, at der skal væsentligt mere til end blot flere midler, hvis vi skal lykkes med at skabe attraktive erhvervsuddannelser i Norden,” siger Jonas Keiding Lindholm. 

DOWNLOAD RAPPORTEN